Rörligt eller bundet elavtal?

Räkningen för anslutning till Umeå Energis elnät på 31 500 kr damp ner i brevlådan och det är god tid att teckna elavtal. Jag trodde att man var tvungen att ha tillsvidarepris under byggtiden, men man kan tydligen teckna ett avtal som alla andra. Vilket avtal man än väljer bör man ta ett aktivt beslut. Läste att var fjärde hushåll har tillsvidarepris och därmed betalar 20 öre/kWh extra. Vi har alltid haft ett rörligt avtal, men det har inte känts så noga när vi bott i lägenhet med uppvärmningen inbakad i hyran eller avgiften.

De senaste vintrarna har varit om inte kalla så i alla fall snörika. Än så länge har vi haft en mild höst. Det är svårt att sia om den kommande vinterns väderförhållanden och hur väl kraftverken kommer att fungera. Liksom vid val av boränta måste man väga hur stora risker hushållsekonomin klarar av. Nu har många elbolag ett mellanting, man kan teckna ett avtal som innebär bundet elpris under vintermånaderna och rörligt resten av året. Har man ett rörligt avtal gäller det att ha lite bättre koll på prisutvecklingen och det är bra med ett avtal som har kort uppsägningstid om man vill binda sig istället. En annan variant är ett bundet avtal som till en extra avgift kan tecknas om, ifall elpriset skulle sjunka.

Enligt konsumentverkets studie som går tillbaka till 2004 har lönsamheten hos de olika avtalen varierat från år till år. Under 2009 förlorade man i genomsnitt cirka 1 500 kronor på att ha ett bundet ettårsavtal istället för rörligt pris, under 2010 sparade man i snitt cirka 4 000 kronor på att ha ett ettårsavtal istället för rörligt och under 2011 så förlorade man cirka 2 700 kronor på att ha ett ettårsavtal. Om man istället jämför med treårsavtal så blev det i snitt cirka 300 kronor billigare med treårsavtalet än att ha rörligt pris under de tre kalenderåren. Att långa avtal på sikt verkar lönar sig mer kan förklaras med att priserna stiger.

Man kan jämföra elbolagens aktuella priser på Elpriskollen eller Elskling.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s