Granar som kvävs

Sista löven har fallit från träden och den färgglada hösten förvandlades i veckan till gråskala. Jag vet inte om alla löv har blåst över till grannen, men i år har vi inte behövt kratta, utan det räckte med en sista gräsklippning.

img_8352-1

Jag läste häromdagen på kommunens hemsida, att det har blivit ett stort problem att folk dumpar trädgårdsavfall i skogen. Det många inte vet är att man tillför näring, där det egentligen ska vara näringsfattigt. Kvävet gör att brännässlor och kirskål sprider sig och skogsdungar och promenadstråk kan växa igen och träd kan i värsta fall kvävas och dö. Kommunen lägger ner ganska mycket pengar på att ta bort trädgårdsavfallet, pengar som hade kunnat gå till något annat.

Även om man tar bilen till återvinningscentralen, är det betydligt bättre att lämna trädgårdsavfallet där, än att dumpa det i skogen. Har man plats är det praktiskt med en trädgårdskompost. Vi har gjort en kompost av dubbla pallkragar. Efter ca ett år har trädgårdsavfallet blivit till jord, som kan återanvändas i rabatten och trädgårdslandet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s