Lavendeltvål

En laddning tvål räcker i regel i ett år för oss och då blir det över till några gåbortpresenter också. Igår var det dags igen för tvåltillverkning och det var första gången jag inte kände mig nervös över att handskas med lut. Så länge man är utrustad som en astronaut är det ju faktiskt inte så farligt.

Jag är nöjd med mitt grundrecept, tvålen kladdar inte, ger fina bubblor och är mild mot huden. Men oavsett vad man väljer för eterisk olja att doftsätta med, verkar den ha en tendens att dunsta bort. Jag läste på bloggen  Casadipatty att man kan prova att röra ut den i lite mjöl för att fånga upp doften i tvålen. Den här gången blev det favoriten lavendel och om en dryg månad när tvålen mognat, får vi veta om tricket fungerade. Vill man snofsa till tvålen kan man även blanda i torkad lavendel, men jag blev för bekväm för det.

Recept

 • 300 g kokosolja
 • 165 g olivolja
 • 335 g rapsolja
 • 200 g solrosolja
 • kaustiksoda
 • vatten (2.04 *mängden kaustiksoda)
 • 50 g rapsolja (överfettning)
 • 10 ml lavendelolja blandad med lite vetemjöl

Kika här hur man gör.

Eftersom oljor har olika förtvålningstal, skriver jag inte ut mängden kaustiksoda. Byter man ut någon olja mot en annan måste man nämligen räkna om mängden kaustiksoda för att inte riskera att göra en hudovänlig tvål.

Annons

4 reaktioner på ”Lavendeltvål

 1. Hej
  Googlar runt, för jag har inte grepp på i vilket förhållande man ska blanda lut med vatten. Lyssnat/tittat på flera videos, men ingenstans hittat infon.
  Jag har klart för mej det där med förtvålningstal, men vad hjälper det. Kan du hjälpa mej ??
  Så här ser mitt recept ut, helt med utgångspunkt från vad jag har hemma, men vatten + lut ??

  100 gr mandelolja… 14 gr Soda
  100gr kokosfett … 18 gr Soda
  10gr bivax ………. 0,7 gr Soda totalt: 33 gr. lut
  VATTEN x ML ???

  Och så skriver du om kråkan i ditt te, kul 🙂 Jag har en 5-liters stående, men inte räcker det i 10 dagar – som jag upptäckt att det brukar ta att göra en sats…

  Med vänlig hälsning
  Ingegerd

  Du har en väldigt fin sida, vill gärna följa dej 🙂

  1. Hej!

   Vad roligt att du gillar bloggen! 🙂

   Jag multiplicerar mängden kaustiksoda med 2.04 så i ditt fall blir det 67 g el ml vatten, men lite oklart var jag fått det i från. En del räknar 300 g vatten på 1000 g olja. Mängden kaustiksoda är viktig men tror inte vattenmängden spelar lika stor roll. När tvålen mognat har vattnet ändå dunstat. Glöm bara inte att överfetta tvålen med lite extra olja i slutet av mixningen, jag brukar tillsätta 5 % men det är ju lite av en smaksak. Ett annat alternativ är sodarabatt, dvs att minska på mängden kaustiksoda.

   Lycka till med tvåltillverkningen!

   /Carolin

 2. Hej, jag har gjort egen tvål i flera år och har studerat noggrannt i många många timmar, och en stor hjälp har varit Soapqueen samt verktyget Soapcalc. Jag har precis läst om att tillsätta mer olja för överfettning helt enkelt sällar sig till resten av oljorna/fetterna och luten, och som du säger så är det bättre att laborera med mängden vatten och kaustiksoda. Min personliga favorit just nu är tvål gjord på 100% koksosolja (inte kokosfett som genom uppvärmning förlorar hälsosamma fettsyror) med 20% överfettning, ett jättebra recept finns på The Spruce samt Soapqueen. Jag har precis gjort en sats med getmjölkstvål (som jag spänt väntar på) samt 100% kokosolja där jag ersatt hälften av vattnet med Aloe Vera juice. Visst är det kul med naturligt gjorda produkter.

  1. Tack för tipsen! Måste testa göra tvål på enbart kokosolja med rejäl överfettning, låter smidigt inte blanda en massa olika oljor och lär väl löddra bra. 😊 Gör ibland på kokosolja utan överfettning, men då river jag den och använder som ull/skontvättmedel.

   Ha en fin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s