Långlivade klappar

I morgon infaller Amerikas största shoppingdag, black friday, ett fenomen som spritt sig till Sverige. Och visst är det lätt att dras med, man vill ju hitta en bra deal på klapparna. Men istället för att tjäna pengar blir det ofta bara mer prylar än vad man tänkt sig, allt barnen önskat sig och lika mycket till. Som tur är får vi ingen reklam i brevlådan och skonas från leksakskataloger med könsstereotypa, plastiga och högljudda made in China-prylar. Tar man inte heller med barnen på inspirationsrunda på Childrens House, undviker man en hel del skräp på önskelistan. Som förälder har man mer inflytande än man tror.

Äsch, det är väl inte så noga kan man tänka. Men ur leken föds drömmarna. Vill jag att min dotter önskar att hon vore lika smal som Barbie eller att hon blev ett fotbollsproffs? Vill jag att min son leker prickskytt med lillasyster som måltavla eller att de bygger uppfinningar tillsammans?

Böcker, spel, pussel, pyssel, skidor och skridskor är kanske inte något barnen vid första anblicken hoppar högt av lycka av, när det vankas paketöppning. Men åtminstone i vår familj är det sådant som kommer att användas många gånger om, kanske rent av gå i arv i generationer. Till skillnad från sådant som håller en eftermiddag. Har det inte gått sönder innan dess, så har intresset hunnit falnat. Leksakerna åker i soporna och naturen får en julklapp som den inte vill ha.

IMG_5496Tomten och den röda halsduken  och Pettson får julbesök är två mysiga julböcker som vi läst många många gånger, inte bara i december.

IMG_5505

Vilken tur att jag sparat alla krimskramshalsband, sådant som kändes rätt på solsemestern, men blev lite för mycket i slutändan. Pärlor blir en perfekt julklapp till våra pysselsugna knattar. Men man bör se upp för kedjor och metallpärlor som kan innehålla bly och kadmium eller läcka allergiframkallande nickel. Man kan trä pärlorna på elastiska snören istället för kedjor.

IMG_5507Våra barn gillar mest av allt lego. Storebror följer ritningar, men det verkar vara minst lika kul att bygga fantasitorn av duplo med syrran. Så visst har vi mycket plast hemma, men hårdplast tillverkad i Danmark där kraven är strängare. Lego görs i dagsläget av oljebaserad plast, men nu har företaget inlett ett projekt för att framställa klossar i bioplast, som inte ska gå att skilja från dagens variant. Helt klart ett bra initiativ som fler leksakstillverkare borde ta efter.

Den dagen oljan tar slut är det ju inte bara bränslet till bilen som måste bytas ut. Plastprylar och syntetiska textilier görs av råolja. Det finns alternativ, men pengarna styr. Oljebaserad plast och textilier är billiga att framställa. Brist på råvara och en större efterfrågan på alternativ krävs för att det ska bli en förändring. Efterfrågan kan vi som konsumenter påverka. Att tänka på när det är dags att köpa julklappar till barnen.

Så fick jag det sagt!

Läs mer om kemikalier i leksaker här och mer specifikt om lego här.

Annons

En reaktion på ”Långlivade klappar

  1. Håller helt med! Pussel brukar dessutom gå att fynda superfina till vrakpris på loppis, fina böcker också förresten. Sånt som uppmuntrar till aktivitet är också kul, typ hopprep, maraccas, klossar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s