Det giftfria hemmet – städning

Vi konsumenter luras att köpa en uppsjö av rengöringsmedel som varken är gynnsamma för miljön, hälsan eller plånboken. Giftiga kemikalier är inte nödvändiga för att få ett rent hem.

SÅPA

Fungerar lika bra vid rengöring i köket, badrummet, golvet och möblerna. Blanda såpa med vatten i en blomspruta och du får en bra allrengöring. Har du bränt kastrullen? Koka upp vatten och lite såpa och diska sedan som vanligt. Rengör ugnen genom att smörja in den med koncentrerad såpa och värma upp den till 100 grader, låt svalna och torka med en svamp. Det går också bra att gnida in spisen och diskbänken med såpa.

FÖNSTERPUTS

De flesta fönsterputsmedel innehåller en rad olika miljögifter och medel som är skadliga för huden och lungorna. Diskmedel är billigare, miljövänligare, hälsosammare och effektivare. Här kommer ett tips från Naturskyddsföreningen hur du kan göra:

1. Blanda vatten och diskmedel i en hink.
2. Doppa fönsterpälsen i lösningen och krama ur den.
3. Blötlägg rutan genom att dra fönsterpälsen över hela fönstret.
4. Ta bort eventuella prickar och fläckar med en klickskrapa. Fönstret måste vara blött då klickskrapan används, annars kan fönstret bli repigt.
5. Skrapa bort vattnet med en gummiskrapa, håll fönsterpälsen nere vid fönstret för att undvika spill på golv.
6. Använd trasan för att torka rent längs kanterna.

DAMMTORKA

Använd mikrofiberduk eller som jag gör i bästa husfruanda, strutta runt med en knallrosa dammvippa gjord av strutsfjädrar. Betydligt roligare (läs mindre tråkigt) än en äcklig trasa som bara drar ut dammet.

HUSMORSTIPS

Mikrovågsugn – ställ en kopp vatten med pressad citron, värm på full effekt 1 min. Torka bort matrester och stänk.

Disktrasa – Släng trasan i tvätten eller koka den med lite diskmedel så håller den längre.

Spisen – Häll på ättika och strö över rikligt med bakpulver. Låt det bubbla och fräsa ett tag, rengör sedan med en trasa och ljummet vatten.

Stopp i rören – Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp ättika, låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten.

Kalk – Rengör med ättika eller citronsyra. Fungerar t ex fint när kaffebryggaren börjar bli ingrodd.

Svärta på nysilver – Koka besticken eller kandelabern en stund i saltat vatten med bitar av aluminiumfolie och de blir glänsande fina lika hastigt som på TV-shop.

Vi tar tacksamt emot fler husmorstips!

Clas Ohlson dammvippa 79 kr

Annons

En reaktion på ”Det giftfria hemmet – städning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s